Medicin mot alkoholbegär

Alkoholism, eller alkoholberoende, är ett utbrett problem hos många personer. Bara i Sverige räknas att ungefär en hel miljon människor har ett alkoholberoende. Alkoholism är ett ord som är ganska laddat och som lätt ger oss fördomar, exempelvis totalt utslagna människor som förlorat allt på grund av sin alkoholkonsumtion. Det är idag vanligare att prata om alkoholberoende och alkoholbegär. Den här typen av sjukdom drabbar människor i alla åldrar och klasser och det kan ofta vara ganska svårt att se på en person om hen är alkoholberoende eller inte.

Att vara alkoholberoende är otroligt jobbigt och påverkar så mycket mer än bara själva kroppen. Ofta vänder man sig mer och mer till flaskan och vänner och familj hamnar mer och mer i skymundan. Men det finns bra hjälp att få för den som söker. Förutom att du kan få hjälp via samtalsterapi finns det även särskild medicin mot alkoholbegär

 

Vilken medicin mot alkoholbegär behöver jag?

Beroende på hur stora problem du har med alkoholbegär finns det ett par olika mediciner som vanligtvis skrivs ut. En del av läkemedel mot alkoholbegär gör att alkoholen inte får samma positiva effekt. Denna sort av mediciner, exempelvis Disulfiram, gör att du blir dålig när du dricker, exempelvis illamående, eller att du inte får den effekt du vill ha från alkoholen. Den här medicinen kan tas i olika doser beroende på hur grava problemen är.

En annan medicin mot alkoholbegär är Akamprosat, ett läkemedel som minskar själva suget efter alkohol. Den har även visat sig effektiv mot olika abstinensbesvär som irritation och oro. En annan medicin mot alkoholbegär är Naltrexon som påverkar hjärnans belöningssystem. Medicinen gör så att du inte blir särskilt upprymd och glad av alkoholen som tidigare. Medicin som är utskriven på recept täcks av högkostnadsskydd.

 

Andra typer av behandlingar mot alkoholbegär?

Förutom medicinering finns det vissa saker du kan göra på egen hand för att minska konsumtionen av alkohol. Här är ett par tips som kan vara bra att ha i åtanke:

  • Berätta för dina närmaste. Sociala sammankomster kan lätt bli jobbigt för den som har alkoholbegär. Om du berättar för din familj och dina närmsta vänner kan de hjälpa dig, exempelvis genom att inte fråga om du vill ha alkohol på middagen eller festen.
  • Försök hitta något annat att fokusera på. Det är svårt när man är beroende, men kanske finns det något du drömt om att få göra under lång tid? Nu kan det vara dags!
  • Hur ska du sluta med alkoholen? Försök lista ut en plan och strategi, ofta är det bra att gå i terapi.

Det behövs ofta en knuff i baken för att orka komma igång. Därför har vi sammanställt en kortare lista på saker du snart kommer få uppleva när du slutar med alkoholen.

  • Bättre hälsa. Du kommer snabbt kunna se förändring på din fysiska hälsa när du drar ner eller slutar helt med alkoholen.
  • Mental hälsa blir bättre. Risken för depressioner, oro och ångest minskar drastiskt när du slutar dricka alkohol.
  • Du sover bättre.
  • Mer tid. Du sparar all tid på kvällar och dagarna efter. Ingen mer bakfylla!