Så kan du låna pengar till vård – Och är det värt det?
Att låna pengar till vård? Behöver man verkligen göra det i Sverige – där den allmänna vården är subventionerad via skattsedeln?
Sanningen är att det kan vara en bra idé att låna till vård, men bara om vårdinsatsen sker på en privatägd vårdanläggning och inte kan finansieras med allmänna medel.
I den här artikeln berättar vi hur du kan ta ett lån för att finansiera din vård. Vi berättar även när det är, respektive inte är en god idé att låna till sin vårdbehandling.
Är privat sjukvård bättre än offentlig sjukvård?
Det är svårt säga om privat sjukvård är bättre än den offentliga sjukvården, men med privat sjukvård slipper du i alla fall vänta i långa vårdköer. Det förtydligar Göterborsposten sin artikel om privat sjukvård. Utöver detta måste du ofta bekosta vissa ingrepp själv, likt bröstförstoringar eller borttagning av löst hängande hud efter en graviditet.
Notera att det är vanligt att åka utomlands för att för att få billigare plastikkirurgi, men att ta ett lån i Sverige och i stället besöka en svensk klinik är i många fall ett tryggare val. Nedan pratar vi mer om hur du kan låna till din vårdinsats, samt vilken ränta som gäller för varje lånetyp.
Så kan du låna till sjukvård
1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, det vill säga ett lån du kan ta utan att behöva pantsätta någonting likt ditt hus. Om du vill låna till sjukvård är ett privatlån det bästa alternativet, då räntesatsen är låg och avbetalningstiden flexibel. För att kunna ta det billigast möjliga privatlånet rekommenderar vi att du jämför lån online hos en låneportal.
Hos låneportalerna kan du jämföra lån hos upp emot 40 långivare, som alla tävlar om att erbjuda dig det bästa lånet. Utöver detta samsas alla långivare om en och samma UC-rapport, vilket medför att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.
Notera också att det är gratis att jämföra lån på nätet då låneportalerna får en ersättning av långivarna när de förmedlar ett lån, och utöver det förpliktigar du dig inte till någonting. Du kan när som helst säga nej till alla låneerbjudanden, utan att någonting händer.
2. Snabblån (ränta på cirka 35 %)
Du kan ta ett snabblån för maximalt cirka 50 000 kronor, men att bekosta sin sjukvård med ett snabblån är en dålig idé. För det första är årsräntan hög, och för det andra är det dyrt att förlänga avbetalningstiden för dessa typer av lån. Ett privatlån är ett betydligt smartare alternativ jämfört med ett snabblån, när det kommer till att låna till sina sjukvårdsinsatser.
Läs mer: Sluta med antidepressiva på rätt sätt – lär dig allt om hur det fungerar
3. Höj ditt bolån (ränta på cirka 2 %)
Om du höjer ditt bolån för att bekosta din sjukvård får du låna pengar mot en låg årsränta. Det är samtidigt få förunnat att äga sin egen bostad, och utöver det kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt på ditt bolån om du även bakar in ditt sjukvårdslån. Utöver detta måste du boka en tid med en banktjänsteman, för att ens bli beviljad en höjning av bolånet.
Att höja sitt bolån för att bekosta sin sjukvård är en allt för omständlig idé, även om räntan är marginellt lägre jämfört med om du hade tagit ett privatlån.